Teknoloji

Dolandırıcılara Dikkat! Sahte Deprem Bağış Siteleri Nasıl Belirlenir?

10 ilimizi etkisi altına alan depremin ardından yardım etmek isteyen vatandaşlarımız sahte bağış siteleri ile kandırılmaya devam ediyor.

Google Aramalarını Hedeflediler

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşananlar ve… 10 şehrimizetkileyen 7.7 ve 7.6 Aynı büyüklükteki iki şokun ardından, internette yardım etmek isteyen insanları sömürmek isteyen birçok dolandırıcı bulundu. Google aramalarını hedefleyen bu kötü niyetli kişiler aynı zamanda Ahbapgibi sivil toplum kuruluşlarının adını kullanarak birçok kişiyi beyin sarsıntısı yardımı adı altında dolandırdı. Google Reklamları Bir deprem bağış sayfasını taklit ederek üst sıralara taşımayı başardıkları kendi sayfalarını tasarladılar. Maddi zarara yol açabilecek bu dolandırıcılık olayları için ne yapılabilir?

Sahte Beyin Sarsıntısı Bağış Sitelerini Belirlemenin Yolları

  • Sahte deprem bağış sitelerinin “uzantıları” ilk dikkat edilmesi gereken noktadır. Sahte deprem bağış sitelerinde .govuzantı bulunamadı.
  • Bu sahte deprem bağış siteleri çoğunlukla Google Reklamlarıbu sayede zirveye çıkabiliyor.
  • Sahte deprem bağış siteleri genellikle gerçek bağış sitelerinin URL’lerini taklit eder. Örneğin, geçersiz bir URL afadd, affad, aafad gibi kelimeler içeriyor.
  • Hileli deprem bağış sitelerinin bazı fonksiyonlarına ihtiyaç olmadığı için sadece tasarım olarak konulmuştur. Örneğin Menü tuşlarına bastığınızda herhangi bir sayfaya yönlendirme yapmıyor.

Dolandırıcılar, tüm bu yolların yanı sıra, sahte olup olmadıklarının anlaşılmasının zor olduğu son derece profesyonel web siteleri de hazırlamış olabilir. Bağışlarınızı doğru adreslere ulaştırmak için her zaman ilgili kurumların sosyal medya hesaplarında yayınlanan bilgiler ışığında hareket ediniz. Rastgele bir dolandırıcılık sitesi görürseniz, bu sahte web sitesini indirebilirsiniz. Bilişim Suçları ile Çaba Dairesi Başkanlığınarapor etmelisin

Sahte Deprem Bağış Sitelerinden Kurtulmanın Yolları

  • Hayat kurtaracak ilk yöntem Google sponsorlu bağış sitelerine tıklamamaktır.
  • Bağış yaparken ilgili kuruluşların resmi sosyal medya hesaplarını ve resmi yayın kuruluşlarında paylaştıkları bilgileri dikkate alın.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de Cryptocurrency dolandırıcılığıdır.
  • Deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarımıza yönelik yardımlar resmi kurumlar tarafından sağlanmaktadır. Bağış yapmadan önce mutlaka bu kurumları ve yetkili kişileri araştırın ve araştırmanızı farklı kaynaklarla doğrulayın.

Bu tür felaketlerde Google, “teyitli bilgi” platformu oluşturarak mümkün olduğunca fazla gerçek bilgi sağlamayı amaçlamaktadır. Ne yazık ki, Google’ın otomatik reklam sistemi bazen istenmeyen ve sahte sitelerin daha üst sıralarda yer almasına neden olabiliyor. Dolandırıcılar, reklam bedelini ödedikten sonra kolay anahtar kelimeler kullanarak daha üst sıralarda yer alabilirler. Bu siteleri ziyaret eden kullanıcılar maddi yardım amacıyla kredi kartı bilgilerini girdiklerinde maddi zarara uğramaları kaçınılmazdır.

Resmi Bağış Kampanyalarını Düşünün

AFAD, Ahbap Derneği, Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı gibi resmi bağış kampanyaları yürüten kuruluşlara güvenmelisiniz. Bağışlarınızı bu kuruluşların doğrulanmış sosyal medya hesapları tarafından paylaşılan IBAN ve SMS bilgilerine göre yapabilirsiniz. Ayrıca Twitter’da Dude derneğini taklit ederek kripto para cüzdanı paylaşan bir hesap, kripto para dolandırıcılığıyla gündem oldu. ahbap derneği lideri Haluk Leventve Ahbap Derneği resmi sosyal medya hesaplarından takipçileriyle Kripto para bağışları hakkında bilgi paylaştı.

erdek-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu