Haber

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı

14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve 28’inci Meclis’i belirlemek için yapılacak seçimlere bir hafta kaldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanan Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri takvimi işliyor.

Bir hafta sonra Türkiye, 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını ve yeni milletvekillerini seçecek.

Sandıktaki sıralamaya göre cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Ogan yarışacak. Milletvekili Genel Seçimlerine Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

Türkiye genelinde 973 ilçede 191 bin 884 sandık ve 1094 ilçe seçim kurulu kurulacak. Yurt içinde ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak.

4 milyon 904 bin 672 seçmen ülkede ilk kez oy kullanacak. Cezaevlerinde bulunan ve taksirle suçlardan hüküm giymiş seçmen sayısı ise 53 bin 172.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle seçimler yeni tedbirlerle yapılacak. Depremden etkilenen illerden taşınan seçmenler, adres kayıtlarının tutulduğu yerde oylarını kullanacak ve oylar o seçim bölgesi için sayılacak.

Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmenin kaydı başka illere götürüldü. YSK’nın depremden etkilenen illerde seçimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için yürüttüğü çalışmalar tamamlandı ve burada seçmenin güvenle oy kullanması için konteyner alanlar oluşturuldu.

Türkiye genelinde oy kullanma saatleri

Oy kullanma saatleri ülke genelinde 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy verme süresi geldiği halde sandık başında oy kullanmak için bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verir. Saat 17:00’den sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.

Sandık başına seçmen sayısı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce düzenlenen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile parti mensuplarına verilen meslek kimlik belgesi. yüksek yargı organı, avukatlar, noterler ve askeri personel. Nüfus cüzdanı gibi fotoğraflı resmi belgelerden “tereddüt etmeden kimliğini açıklayan” birini lidere verecek ve seçmenin sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini sunmayan seçmenler oy kullanamayacaktır.

Seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını gösteren seçmen bilgi formunu yanlarında getirmeleri zorunlu değildir. Seçmen bilgi formunu almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK internet sitesi üzerinden öğrenebilecek ve oy kullanabilecek.

73 ülkede 156 yabancı temsilcilikte yabancı seçmen kütüğünde kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için sandık kurulları kuruldu. Bu temsilciliklerde oy kullanma işlemi 9 Mayıs’ta sona erecek. Bu tarihe kadar oy kullanamayan yabancı seçim kütüğüne kayıtlı seçmenler, 14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 17.00’ye kadar 46 gümrük kapısında oy kullanabilecek. Gümrükte devam edecek.

Yabancı seçmen sayısı 2018’de toplam seçmen sayısını geçti

Yurt dışı temsilciliklerinde ve gümrüklerde bugüne kadar toplam 1 milyon 514 bin 987 kişi oy kullandı. Yabancı temsilciliklerdeki oy sayısı 2018 seçimlerindeki oy sayısını geçti. Yabancı seçmen kütüğüne kayıtlı olanlardan 1 milyon 358 bin 584 kişi 2018 seçimleri için sandık başına gitti.

Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Bu seçimde cumhurbaşkanının yanı sıra yeni milletvekilleri de belirlenecek. Seçmenler, iki oy pusulasını bir zarfa koyarak seçimlerini yapacak.

Oy pusulalarının üzerinde yırtık, işaret ve yazı bulunmamasına özen gösterilecektir. “Tercih” veya “EVET” mührü dışında, oy pusulası rastgele imzalanır veya işaretlenirse oy geçersiz sayılır. Zarfın içine oy pusulalarından başka bir şey konulmayacaktır, aksi halde oy geçersiz sayılacaktır.

Birden fazla ittifaka, bire bir ittifakta yer almayan bir partiye veya adaya “EVET” veya “Tercih” damgası vurulmaması halinde de oylar geçersiz olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci oylamaya bırakılırsa

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamazsa ikinci oylama için seçim yapılır. İlk seçimde en çok oyu alan iki aday 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci sandığa bırakılması halinde seçmenler, seçmen bilgi pusulası ile birinci seçimde oy kullandıkları sandıklarda oylarını kullanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu