Xiaomi Redmi 12C İnceleme
Redmi 12C son dönemin en çok konuşulan telefonlarından biri haline geldi. Bunun nedeni, son derece uygun fiyatlı bir seçenek olmasıdır. Bu da bahsetmek için yeterli bir sebep çünkü akıllı telefon fiyatları artıyor ve düzgün bir telefon almanın zamanı geldi. 10 bin lira gözden geçirilmesi gerekebilir. Peki giriş segmentinde daha uygun seçenekler yok mu?
Mevcut akıllı telefon pazarında, özellikle alt segmentte uygun fiyatlı seçenekler arayan kullanıcılar için aslında pek çok marka ve model bulunuyor. Bu seçeneklerin ortasında Xiaomi’nin yeni modeli Redmi 12C, kullanıcılara hem uygun fiyat hem de gelişmiş özellikler sunmayı amaçlıyor. Bu telefon şu anda piyasada 4699 lira Etrafında bir fiyat etiketi ile bulabilirsiniz. Peki bu fiyata bize ne sunuyor?
Redmi 12C Tasarımı Nasıl?
Renkten en baştan bahsedecek olursak; Redmi 12C Grafit grisi, okyanus mavisi, nane yeşili ve lavanta moru olmak üzere 4 farklı renk seçeneği mevcuttur. Renk seçenekleri ve işlemesi güzel. Gri renk seçeneği ile elimizde bulunan telefonun arka yüzü plastik malzemeden üretilmiş ancak verdiği his oldukça iyi. Burada dokunduğunuzda hissedilen pürüzlü bir yüzey tercih edilmiş ve Redmi 10C Alışık olduğumuz çapraz şeritler daha kalın hale getirildi. Arka kapakta ise Redmi 10’daki ile aynı düzeni görüyoruz. Kamera modülü sol üst köşeye hızlıca sağ tarafa yerleştirilmiş. redmi metni içerir. Ayrıca Redmi yazısının altında parmak izi okuyucu sensör yer alıyor.
Tasarım hakkında söylenecek çok şey yok; Telefon, son yıllarda görmeye alıştığımız klasik Redmi tasarım çizgisini sürdürüyor ancak burada ilginç bir detay var.
Redmi 12C altında telefonu şarj etmek ve veri aktarımı için kullanılan bağlantı noktası microUSB şeklindedir. Dürüst olmak gerekirse, bu yıl hala nasıl Mikro USB Önceki model Redmi 10C’nin bile bir USB-C bağlantı portuna sahip olduğunu anlamak zor. Bu açıkçası bizi biraz şaşırttı. Bu da doğal olarak telefonun şarj hızını etkiler. Redmi 12C, pahalı Redmi 10C’de 18W olan 10W’ta şarj oluyor. Telefonun en net eksisi buradan geliyor. Piyasa microUSB’li telefonun neredeyse bittiğini söyleyecekken, Redmi 12C bu geleneği sürdüren bir model. Ancak iyi haber: Telefonun 10W şarj adaptörü kutudan çıkıyor.
Redmi 12C Ekran Özellikleri Nelerdir?
Telefonun ön tarafına dönecek olursak, burada bizi kamera ile birlikte damla çentikli bir ekran karşılıyor. 6.71 inçEkranın gövdeye oranı yüzde 82,6 olurken, kullanılan panel IPS LCD’si.
Bu ekran 720×1650 piksel 268 ppi çözünürlüğe ve 268 ppi piksel yoğunluğuna sahip manzaralar üretebilir. Eğer yenileme 60Hz . Artık bu fiyat bandında 90Hz yenileme hızına sahip ekranlara sahip modellerin de olduğunu görüyoruz. Ne yazık ki Redmi 12C burada da rekabeti kendi lehine çeviremez. Ekranın parlaklık seviyesi de 500 nit seviyesinde. Bu, bazen parlak güneş ışığında ekranı görmeyi zorlaştırabilir. Ama onun dışında ekran güzel görünüyor. Renk doygunluğu ve canlılığı ile sınıfının ihtiyaçlarını karşıladığını söyleyebiliriz.
Bunların dışında ekranda farklı modlar bulunuyor. Renk şemasını canlı, doygun ve standart olarak değiştirebilirsiniz. Okuma modu ve göz yorgunluğu giderme seçenekleri de mevcuttur.
Telefonda kullanılan işletim sistemi Android 12 MIUI 13 arayüzü yer alırken. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Redmi 12C’nin MIUI 14 güncellemesini alacağı duyurulmuştu. Ayrıca Android 14’e kadar işletim sistemi güncellemesi alacak.
Redmi 12C Özellikleri ve Performansı
Gelelim cihazın en değerli kısmına; özellikler ve performans notları. Redmi 12C’ye sahibiz 4 GB RAM ve 128 GB depolama ile var. Bu depolama kapasitesi beni tatmin etmedi derseniz bir de 1 TB hafıza kartı takviyesi var.
İşlemci tarafına geldiğimizde MediaTek’ten Redmi 12C’nin gücünü görüyoruz. Helio G85 İşlemciden olduğunu görüyoruz. Bu işlemci, 2.0 GHz’de 2 Cortex-A75 çekirdeği ve 1.8 GHz’de 6 Cortex-A55 çekirdeği olan 2+6 sistemle geliyor. GPU olarak işlemciye entegre Mali G52 var. Genel olarak Helio G85 bu segmentteki rakiplerine göre yeterli performans sunan bir işlemci.
Redmi 12C’nin sınıfına uygun performans ürettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Genel kullanım noktasında bu sınıf içerisinde dikkat çekici bir grafik çizmektedir. Sosyal medya dolaşımları ve günlük kullanım sonucunda yeterlidir. Ancak aynı anda birkaç uygulama çalıştırdığınızda kasılmalar yaşayabilirsiniz.
Oyun oynanıyor diyorsanız, oyun performansınız Bizi rahatsız etmedi diyelim. telefonla PUBG oynadık. PUBG Mobile’da ortalama 40 fps veriyordu. Tabii telefonun giriş segmentinde olduğu düşünüldüğünde bu düşük grafikli bir sonuç.
Ses tarafına gelince, telefonun alt kısmındaki küçük hoparlör oldukça iyi iş çıkarıyor. Ses çok kaliteli olmasa da bu seviye için tamamen işlevsel. Bu ortada telefonda 3.5mm kulaklık girişi de yer alıyor.
Redmi 12C’nin en hızlı kısmı bataryası dersek yanılmış olmayız. Burada 5000mAh kapasite bir pil içerir. Düşük güçlü işlemcisi ve büyük bataryası ile telefon, uzun çalışma saatlerine ulaşabiliyor. Web’de yaklaşık 15 saat boyunca sürekli gezinebilirsiniz. Ölçülü kullanımda aslında 2. günü rahatlıkla görüyor. Pil tasarrufu ve ultra pil tasarrufu seçenekleri de vardır.
Xiaomi Redmi 12C Kameralar
Peki telefondaki kameralar nasıl? Şimdi telefonun arkasında 2 kamera görüyoruz, bunlardan biri 50MPçözünürlük, Xiaomi, Samsung bu kamerada Isocell JN1 manzara sensörü kullanılmış. onun yanında ise 0,08 MP derinlik sensörü olarak görünür. Bu lens yalnızca portre modunda fotoğrafa derinlik sağlamaya yardımcı olur. Bazı markalar bunu da yazılım üzerinden çözüyor ama buraya fiziksel bir kamera konumlandırılmış.
Ana kameraya dönecek olursak 50 MP ve f/1.8 diyafram açıklığına sahip olduğunu ve Full HD çözünürlükte görüntü çektiğini söyleyebiliriz. Faz algılamalı otofokus da dahildir.
Redmi 12C’nin ana kamerası, gündüz çekimlerinde sınıfına uygun sonuçlar üretiyor. 50MP çözünürlükDaha detaylı fotoğraflar için kamera ayarlarından 50 MP moduna geçmeniz gerekiyor. Portre ve Gece modları Ayrıca birde şu var. Portre çekimlerinde üzücü sonuçlar vermese de elbette düşük ışıklı çekimlerden de çok şey beklenmemeli. Ancak gündüz çekimlerinde netlik ve kontrastlar kabul edilebilir.
Ekranın üst kısmında su damlası çentikte yer alan ön kamera da 5MP durumunda. Bu kamera çok parlak fotoğraflar üretir. Arka kamera gibi karanlık alanlarda görüş kalitesi düşüyor. Hem ön kamera hem de arka kamera ile 1080p / 30 kare video kaydı yapılabilir. En azından burada HD kamera olmaması sevindirici.
Genel olarak Redmi 12C kamera konusunda giriş segment bir telefon için beklenen seviyede. Maalesef rakipleri arasında sıyrılacak ek bir performans sunmuyor.
Çözüm
Genel olarak baktığımızda Redmi 12C’nin bir önceki modeline göre kendini yenilediğini ancak bazı özelliklerini de kısıtladığını görüyoruz. Özellikle microUSB kontağı çok ilginç bir atılım oldu. Ayrıca ekranı 90Hz olsaydı ve kamerası ile sınıfında fark yaratsaydı göze çarpardı. Bunun dışında tasarımı sınıfına göre oldukça güzel, ekranı büyük, pil ömrü uzun ve performansı ile sınıfına uygun bir seçenek. fiyat dediğimiz gibi 4699 TL etrafında. 5 bin TL’ye kadar alınabilecek bir telefon arıyorsanız düşünülebilir ancak alternatiflere de göz atmak yanlış olur.